12 martie 2009

The empire strikes back

Sau asa ar trebui sa faca sau au facut deja cei de la Nuclearelectrica ...

nu vad Nuclearelectrica ca un vast imperiu ... anarhic sau cotropitor ... care isi impune propriile reguli fara sa se uite la cei marunti ... titlul mi s-a parut adecvat pt ca ma astept la un raspuns "brutal" din partea celor de la Nuclearelectrica pt retarzii din presa si cei care pupa cururi pt un dram de atentie si profit banesc...

in continuare va voi arunca inca cateva idei despre reaactoarele CANDU si cele folosite la Cernobal.



de altfel va sugerez sa accesati site-ul celor de la nuclear electrica cititi si pe acolo daca va doare mana sa intrati pe wikipedia sau alte domenii de informare



Poate multi v-ati documentat deja poate altii au fost lenesi si nu au facut-o... sa incepem...


Luam reactoarele RBMK ( cele de la cernobal ), sunt moderate cu grafit si racite cu apa usoara, avea probleme cu sistemul de oprire de urgenta, Pe cand CANDU are DOUA sisteme de oprire de urgenta si PATRU sisteme de securitate. poate mai au ceva in plus dar sunt secrete :)).

Reactoarele CANDU nu au moderatoare de grafit ca cele de la Cernobal si folosesc apa grea ca moderator si agen de racire .... dar vorbesc de moderator si probabil va intrebati ce este acela pai Un Moderator este " un fel de pompa" care ajuta apa grea sa circule prin reactor intr-un circuit... sper ca am inteles corect daca nu astept sa ma corectati .


De altfel centrala de la Cernavoda unitatea 2 se ridica la nivelul celor mai moderne instalatii nucleare de acest gen , cu aproximativ 150 de modificari existente, menite sa raspunda la cele mai noi cerinte de securitate.



Iata ce spun cei de la NUCLEAR ELECTRICA si CITEZ
Mentinerea permanenata a unui inalt nivel de securitate nucleara in toate fazele de realizare si exploatare a obiectivelor si instalatiilor nucleare este de o importanta vitala si constituie prima prioritate pentru SNN SA. In acest sens, rezultatele studiilor de seismicitate sunt o conditie pentru construirea de instalatii nucleare iar anvelopa centralei este proiectata sa reziste la impactul cu un avion de transport pasageri de dimensiuni medii.


Cele doua Sistemele de Oprire Rapida si sistemele speciale de securitate ale centralei sunt testate zilnic conform procedurilor in vigoare. Testele demonstreaza capabilitatea acestor sisteme de a:

opri si mentine oprit reactorul;

asigura in permanenta racirea combustibilului nuclear, si
pană în prezent nu au fost înregistrate evenimente care să invalideze performanţele sistemelor de oprire din analizele bază de proiect.

A fost acordat chiar si un Imprumut EURATOM necesar continuarii lucrarii la Unitatea 2 si SE STIE CA COMPANIILE DE ASIGURARE NU ACORDA ASIGURARI ACTIVITATILOR CU RISC CRESCUT ... concluzie tragetisi singuri ...considerand ca numai perosane inteligente citesc blogul meu


Iar despre raportul cu concluziile si recomnadarile pe care le face ... le transmit multa *** celor care l-au facut ,pentru ca isi bat joc si ne considera niste inculti si pe noi care il citim si pe cei specialistilor romani, profesionalismului lor recunoscut atat la nivel european cat si mondial, si nu in ultimul rand a capacitatii comunitatii locale de a decide ce este bun si ce este nociv pentru ea.


DUpa cum se spune in nenumarate ori ... energia nucleara nu inaltura celelalte forme de energie ... eoliana si hidrodinamica .. dar la fel cum spun cei de au scirs raportul .. daca explodeaza sau cedeaza ca al cernobal ok ok nici o problema ... artunci presupunem si noi .. daac se termina apa fdaca nu mai bate vantul daca soarele explodeaza.. stiu sunt idiotenii presupuneri absurde ..ei la fel si ceea ce spune analiza celor de la grean peace despre reactoarele 3 si 4 si restul CANDU din lume ...

o luam pe alta parte ... apar locuri de munca .. in medii sigure si pot asigura o dezvoltare demografica si economica a zonei respective si chair a tarii ... ganditiva catei investitori atragem cu energie ieftina .... orice mare uzina foloseste electricitate ... daca e ieftin => avem parte de o dezvoltare economica ... Japonia credeti ca a iesit in evidenta cu o crestere rapida ... fulgeratoare chair a dezvoltarii doar pt ca au fost conservatori ... ei cu toata tehnologia lor cretei ca nu se gandesc la mediu .. da sunt mai minutiosi ca noi dar au si ei unele din problemele noastre , s-au le-au avut ... cata vreme vom da cu capul de usa bisericii si vom plange ca ne vede doamne doamne ca vai facem lucrul diavolului omoram natura ... cei care spun asta se lasa pe mana celor din biserica , guvern si presa si nu cerceteaza mai departe pentru ei sa aiba o parere si sa poata purta o discutie si sa traga concluzii singuri ...



va las inca odata sa va spargeti ochii in ce am acuncat in mare de informatii de pe internet .... i hope u get lots of candy .... see ya all soon that is all form me Jefafa ....

2 comentarii:

Anonim spunea...

celor interesati am atasat linkul pt replica Nuclearelectrica la comunicatul grinpiss(ma intreb cine or fi astia)
http://www.nuclearelectrica.ro/news.php?nid=608

Anonim spunea...

pentru cei neinteresati atasez direct comunicatul :P
ENJOY!
2009-03-13

Punct de vedere al SN Nuclearelectrica SA cu privire la afirmatiile si recomandarile Greenpeace referitoare la proiectul CNE Cernavoda



In cadrul conferintei de presa sustinute de Greenpeace in data de 10.03.2009, a fost prezentat raportul prof. Dr. Gordon R. Thompson asupra riscurilor pe care reactorul de tip CANDU 6 l-ar prezenta, raport ce include o serie de afirmatii si recomandari privind proiectul CNE Cernavoda, Unitatile 3 si 4, fata de care SN Nuclearelectrica SA aduce urmatoarele precizari:

1. Un prim aspect pe care raportul incearca sa-l puna in evidenta este asemanarea reactorului CANDU 6 cu cel de la Cernobil, de tip RBMK.
Este o eroare regretabila care din start da o nota speculativa continutului acestui raport.
Reactorul CANDU este total diferit fata de reactorul RBMK, diferentele esentiale constand in urmatoarele:
• Reactorul RBMK al centralei de la Cernobil, moderat cu grafit si racit cu apa usoara, nu avea anvelopa de protectie pe singurul sistem de oprire cu bare mecanice.
• Reactorul CANDU dispune de DOUA sisteme speciale de oprire rapida, distincte ca principiu si separate fizic, 1 sistem special de securitate de evacuare a caldurii reziduale dupa un accident de pierdere a racirii normale a reactorului si un sistem de anvelopare si continere a produselor radioactive.
• CANDU nu are grafit ca moderator (aprinderea grafitului a fost una din cauzele catastrofei de la Cernobil), in schimb foloseste apa grea ca moderator si agent de racire. Cantitatea mare de apa prezenta asigura intirzierea topirii miezului si deci mai mult timp pentru interventie.

Din aceste motive, probabilitatea unui accident sever la CANDU este cu ordine de marime mai mica decit la RBMK si este comparabila cu cei mai avansati reactori in functiune.
Asocierea CERNOBIL-CERNAVODA este lipsita de orice suport faptic.

• Centrala nucleara de tip CANDU de la Cernavoda are un nivel de securitate nucleara corespunzator cerintelor actuale pe plan european si mondial, fapt confirmat in repetate randuri de experti in domeniu atat cu ocazia misiunilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) de la Viena, misiuni ale Asociatiei Mondiale a Operatorilor de Centrale Nucleare (WANO) cat si de organismele europene solicitate sa faca o analiza independenta asupra Centralei de la Cernavoda, analiza care a condus la acordarea imprumutului EURATOM necesar continuarii lucrarilor la Unitatea nr. 2. Aceeasi concluzie au avut-o si reprezentantii companiilor de asigurari de risc la accidente care au incheiat polite de asigurare acoperind zeci de milioane de dolari pentru Centrala de la Cernavoda. Se cunoaste faptul ca nici o companie de asigurari nu face asigurari de accidente in cazul activitatilor cu risc crescut!
• De altfel prin nenumaratele modificari de proiect menite sa raspunda la cele mai noi cerinte de securitate nucleara emise de Autoritatea de Reglementare in domeniul nuclear din Canada, Unitatile Centralei de la Cernavoda se ridica la nivelul celor mai moderne instalatii nucleare de acest gen existente astazi in lume.

2. Cele doua Sisteme Speciale de Oprire Rapida si sistemele speciale de securitate ale centralei sunt testate periodic conform procedurilor in vigoare. Testele demonstreaza mentinerea capabilitatii acestor sisteme de a:
- opri si mentine oprit reactorul;
- asigura in permanenta racirea combustibilului nuclear si confinarea eventualelor scapari radioactive.
Pana in prezent nu au fost inregistrate evenimente care sa invalideze performantele sistemelor de oprire din analizele baza de proiect.
Mentinerea permanenta a unui inalt nivel de securitate nucleara in toate fazele de realizare si exploatare a obiectivelor si instalatiilor nucleare este de o importanta vitala si constituie prima prioritate pentru SNN SA. In acest sens, rezultatele studiilor de seismicitate sunt o conditie pentru construirea de instalatii nucleare iar anvelopa centralei este proiectata sa reziste la impactul cu un avion de transport pasageri de dimensiuni medii.
O analiza atenta a raportului denota o abordare subiectiva, superficiala, lipsita de fundament tehnic, depasita si neconforma cu realitatea.
Raportul ce cuprinde concluziile si recomandarile pe care le face Greenpeace reprezinta un afront adus specialistilor romani, profesionalismului lor recunoscut atat la nivel european cat si mondial, si nu in ultimul rand capacitatii comunitatii locale de a decide ce este bun si ce este nociv pentru ea.
Energetica nucleara nu tinde sa excluda folosirea altor surse pentru productia de energie. Trebuie sa tindem spre un „mix” de combustibili optim, echilibrat, corelat cu resursele interne si posibilitatile de import. In acest „mix” energia nucleara ajuta la reducerea dependentei de importurile de combustibil si la o siguranta sporita in alimentarea cu energie a consumatorilor, oferind in acelasi timp preturi stabile la energia electrica. Totodata, energetica nucleara permite reducerea poluarii legate de productia de electricitate, precum si reducerea la scara industriei energetice a emisiei de gaze cu efect de sera, responsabile de incalzirea globala.
Continuarea programului de centrale nucleare va avea si efecte sociale directe asigurand locuri de munca in energetica si in celelate ramuri economice legate de realizarea si functionarea unitatilor nuclearoelectrice.