24 octombrie 2008

Nunta si inmormantarea

Nunta la romani, nu am sa inteleg niciodata, atatea reguli atatea opinii, toti vin cu cate ceva, toti vor ca nunta sa se faca ca la EI acasa, si apar discutii si asa evin dusmani chiar inainte sa se inrudeasca. Urat si disfunctional, nu e constructiv pt copiii care vor participa la nunta.
Apoi intervine preotul, care dupa "oranduielile" bisericesti iti propune tot felul de obiceiuri si dichisuri, la fel si babele "din sat" : pune maica bani sub covor in biserica sa ii ia preotul si dascalul, pune nush ce forma de colac pe amsa acolo la preot, adu bani si plateste preotul si dascalul si clopotarul si orfanii si sarmanii din curtea bisericii, varsa o caldare cu apa in care se afla banii ( asta daca esti mireasa ). apoi mai edansul in jurul mesei in biserica , DE CE?
In concluzie un mare CIRC!
Ha dar voi avea ocazia sa particip la o nunta , a unor persoane adventise, sunt curios cum e la ei, stiu ca la cei de religie ".... habar nu am " penticostala sau baptista sau ...cae o fi se merge la biserica se felicita se face o masa mica acasa ... acu urmeaza sa vedem ... sper ca asteptarile mele sa nu fie spulberate...
cati nu sunteti satuli de ideile preotilor ortodocsi, ma refer la faptul ca au convins oamenii ca traditionalismul e mai presus de religie ( de crestinism ) , cum e posibil ca atunci cand moare cineva sa ii pui omului ca asa e datina bisericeasca , si sa fii constient ca in biblie nu scrie nicaieri ce ii ceri sa faca , tot felul de obiceiuri stupide cum ar fi cumaprarea de covoare de pus sub sicriu , care evident raman bisericii, aduceti multa mancare si oameni care sa ii planga mortului, ca na daca il plangem poate dumnezeu ii iarta pacatele , si lista continua... sunt satul de unii dintrei ei , sunt niste prefacuti si nu ar trebui sa fie lasati sa profeseze.
Banuiesc ca unii dintre noi au avut sau au inca prieteni la teologie , ei va pot spune ca si ei beau , mukt chiar si ei se distreaza si ei injura ,deci dintr-un drac nu iese popa .
That is all from me jefafa, hope u been nice... love u soon ... achtung

2 comentarii:

Anonim spunea...

bai acesta...aici io...iti citesc si tie sau doar tie asa numita (sau cum imi place mie sa le spun)"scrisori de intrenet"
sa stii ca le cam citesc si nu ca nu am ce face ci pt ca data mi-ai fost cel mai bun prieten si vreau sa stiu ce mai e cu tine...
nu as vrea sa comentez evenimentul acesta pt ca parerea o cunosti deja...daram vrut sa las un comment ca ssa stii ca totusi (asa cum era scris la wc la camin) "zambeste, cineva te priveste"
pana ne vedem...take care

Anonim spunea...

traditionalismul nu e o idee a preotilor...e de datoria fiecaruia sa stie ca nunta este o taina in biserica ortodoxa si trebuie sa urmeze un anumit ritual ..Înconjurarea mesei de trei
ori închipuie bucuria nuntii. apoi duce cu gândul la nasterea
dumnezeiescului Prunc, prezis de Isaia (7, 14), cântându-l sa
dantuiasca împreuna «Isaia dantuieste ! Fecioara a avut în pântece . .. si de asta se danseaza ... si fiecare lucru are o semnificatie , nu e nimic aleatoriu ...mai raman babele de prin sat , unele raman doar la stadiu de babe , dar unele au de zis si ceva de luat in seama ...acum ramane la latitudinea fiecaruia ... read some more about it